neljapäev, 6. november 2014

Fifty Shades of Grey ehk 50 halli varjundit

"Viiskümmend halli varjundit" on jõudnud menuraamatute edetabeleisse kogu maailmas, sealhulgas USA-s ja Suurbritannias. Kokku on sarja müüdud eri riikides üle 65 miljoni eksemplari, raamatu kirjastamisõigused on müüdud 37 riiki ja selle käes on kõigi aegade kiireimini müüva pehmekaanelise raamatu rekord - müügitulemused ületavad isegi "Harry Potteri" seeriat. Kriitikute reaktsioonid romaanile ei ole üksmeelsed. http://et.wikipedia.org/wiki/Viiskümmend_halli_varjundit

Raamat, mida on müüdud rohkem kui lapsepõlvelemmiku Harry Potteri raamatuid? Kriitikute reaktsioonid ei ole üksmeelsed? Tundub, et on viimane aeg tutvust teha selle imeraamatuga.

Lugesin ingliskeelset internetis ülevalolevat raamatut (http://www.onereads.org/fifty-shades-grey?page=0,102).

Kõigepealt ütleksin kohe ära, et ootasin sellise müügieduga raamatust enamat kui Twilighti-hõngulist seksi käsiraamatut. Sest vähemalt esimese osa ingliskeelses versioonis tundub, et kirjutajal kas ei ole laialdasi teadmisi või ta ei julge kasutada tegevuste kirjeldamisel täit leksikoni. Jah, härra Grey kasutab raamatu alguses vanemast inglise keelest pärit termineid, kuid lõpupoole kaob ka see ära. Nii loengi ma kauaoodatud kirjeldust peategelase kehavormidest ja mul on tõeliselt raske seda tegelast inimeseks vormida. Kirjeldused on üldsõnalised ja seda on üllatav kuulda minu käest, kes ma keerasin rõõmuga edasi paarileheküljelised kirjedused "Isa Goriot's". Seda enam, et teose minategelane Ana õppis inglise kirjandust, on üllatav tema sõnakehvus, mitte ainult dialoogides.

Teiseks on peategelasel ebakõlad oma sisemise häälega inner goddess, seega iga teine reaktsioon on seotud sellega, kuidas inner goddess ennast tunneb. Mõttetu ja häiriv sõnakordus.

Raamatus puudub peaaegu täielikult analüüsiv pool. Ana ei tea, mida Christiani sado-maso lembusest arvata ja ta ei aruta seda kellegagi, sest teda keelab sellesisuline dokument. Seega me ei kuule kellegi kaine kõrvalseisja arvamust. On ainult 21-aastane kogenematu Ana ja veidi vanem Christian. Toakaaslast Kate´i on kujutatud kui edukat ja hoolivat karjäärinaist. Kuid mingit uut dimensiooni tema dialoogid süžeesse ei too. Sama kehtib aeg-ajalt väljailmuvale Anast sissevõetud Josele. Õigemini talle ei antagi väga sõna.

Peale seda negatiivset arvustust tekib küsimus, et miks seda raamatut on siis miljoneid ja miljoneid müüdud ? Vastus on väga lihtne-SEKS. Iga vahekord proovitakse uusi asju, käte kinnisidumine, erektsiooni edasilükkamine, ja lugejal on kerge samastuda enesekompleksides vaevleva ja seksielu avastava Anaga. Tõenäoliselt on nii mõnigi raamatuostja sellest teosest endale piibli teinud ja proovib väljamõeldut päriselus rakendada. Tõenäoliselt ongi selle raamatu suurim väärtus silmaringi (ja seksuaalelu) laiendamine.
Lisaksin veel, et mulle meeldib Ana ja Christiani egodemäng. Meespool tahab naispoole iseseisvust alla suruda ning tema üle domineerida. Naistegelane tahab puurida mehe kõige sügavamatesse hingesoppidesse ja samas näidata, et tal endal on ka arvamus.

Ajaleht The Columbus Dispatch võtab ühe lausega kokku kogu triloogia olemuse: "Despite the clunky prose, James does cause one to turn the page."

Kommentaare ei ole:

Postita kommentaar